Hvad er en a-kasse egentlig?

Der er færre og færre danskere, der reelt set ved, hvad en a-kasse er. Det gælder især den yngre generation, og det er rigtig ærgerligt. Det er nemlig i høj grad dem, der kan komme til at nyde godt af det i fremtiden. A-kasser er dog hurtigt blevet smidt over i samme bunke som fagforeninger som noget lidt gammelt og unødvendigt, i hvert fald i de unges hoveder.

Det er dog langt fra sandheden, og derfor må det være a-kassernes ypperste opgave at retfærdiggøre deres egen eksistens. Nedenfor kommer der dog en guide til, hvad a-kasser egentlig er samt fordelene ved dem. Så kan du som arbejder være sikker på, at du træffer de rigtige valg, så snart du kommer ud på arbejdsmarkedet.

Fordelene ved en a-kasse

Sandheden er nemlig, at rigtig mange vil have fordel af at melde sig ind i en a-kasse, så snart de begynder på arbejdsmarkedet. Behovet for en a-kasse er nemlig ikke blevet mindre med tiden. Det er tværtimod blevet større, fordi arbejdsmarkedet kun er blevet mere usikkert over tid. Det er nemlig færre og færre mennesker, der kan fejre 30 eller 40 års jubilæum. Det er tegn på en arbejdsmarkedskultur, hvor det ganske enkelt ikke er naturligt at arbejde det samme sted over en lang årrække for slet ikke at snakke om hele arbejdslivet.

Når man bevæger sig ud i sådan en usikker kultur, kan det være rart at føle, at man har nogen i ryggen. Nogen der støtter en uanset hvad. Den nogen kan være en a-kasse. A-kasse står nemlig for arbejdsløshedskasse, og konceptet minder på mange måder om en forsikring for arbejdsløshed. Hver måned betaler du et lille beløb for at beholde dit medlemskab af a-kassen. Hvis du så ender som arbejdsløs på et tidspunkt i din karriere, så kan du være sikker på, at du ikke kun skal afhænge af den, ofte ret lusede, støtte fra staten.

Udover den grundlæggende struktur ved en a-kasse, er der også op til flere andre fordele ved at være medlem af en a-kasse. Disse afhænger dog i lidt højere grad af, hvilken a-kasse du ender med at blive medlem af. Nogle a-kasser arrangerer for eksempel kurser, så du kan blive bedre til at søge job eller i hvert fald mere kvalificeret. Andre tilbyder helt personlig karriererådgivning, så du kan sikre dig den rigtige vej efter arbejdsløshed.

Nogle andre igen tilbyder også lidt mere perifert sammenhængende goder såsom tilbud på ferier eller lidt billigere forsikringer. Fælles for alle a-kasser er dog, at de understøtter dig, når du er arbejdsløshed, men samtidig forsøger at kvalificere dig bedst muligt til et nyt job. De har trods alt heller ikke nogen interesse i, at du forbliver arbejdsløs, da det er dem, der betaler for det.

Medlem af en fagforening?

Desuden hænger mange a-kasser sammen med en fagforening. Inden du melder dig ind i en fagforening og a-kasse, kan det derfor være en god ide også lige at have en lille forståelse for, hvad en fagforening er for en størrelse. Mange af de samme mennesker, som kan have rigtig stor gavn af en a-kasse, kan nemlig også komme til at nyde fordelene ved en fagforening. I korte træk er en fagforening nemlig dem, der forhandler overenskomster med arbejdsgiverne.

Derigennem sørger de for, at alt fra arbejds- til lønforholdene er ordentlige for alle arbejdere i branchen, og at det forbliver sådan. Hvis du godt kan lide dit arbejde, og du gerne vil fortsætte med at være der og have en god fornemmelse i maven, så kan det, være, at du bør melde dig ind i en a-kasse og fagforening.

Rate this post

Vær den første til at kommentere

Efterlad kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*