Hvad er en A-kasse?

Hvis du vil være sikret, at du kan få dagpenge, hvis du bliver ledig, skal du være medlem af en A-kasse. Det er nemlig det, der er hovedpointen med en A-kasse. Det er en organisation, som du betaler et fast månedligt beløb til, og hvor du så kan være sikker på, at du kan få dagpenge, hvis du bliver ledig. Hvis du ikke er medlem af en A-kasse, er din eneste mulighed, at du får kontanthjælp, hvis du bliver ledig.

Udover at have med dagpenge at gøre er det også gennem A-kassen, at du får udbetalt efterløn. Hvis du gerne vil have mulighed for at trække dig tilbage et par år før, du når pensionsalderen, skal du altså vælge efterløn til og indbetale til den hver måned hos din A-kasse. Så er du sikret penge, når du når efterlønsalderen.

En A-kasse skal ikke forveksles med en fagforening. En fagforening kan hjælpe dig med at løse konflikter i forbindelse med dit arbejde. Det kan for eksempel være, hvis du er blevet uretmæssigt fyret. Det kan en A-kasse ikke. De kan kun hjælpe dig til at få dagpenge og at komme i job igen. Hvis du er i om, hvad en A-kasse er, kan du altid kontakte den A-kasse, som du overvejer at melde dig ind i.

Contents

Sørg for at overholde A-kassens regler

Der findes en række forskellige A-kasse regler, som det er vigtigt, at du overholder, for at du kan få dine dagpenge. Den vigtigste regel er, at du skal have arbejdet et år på fuldtid for at have ret til dagpenge, hvis du bliver ledig. Hvis du har været ledig i en periode og får et arbejde, men mister det igen efter kort tid, er det altså ikke sikkert, at du har ret til dagpenge med det samme. Regler som denne er reguleret af staten og er altså ikke noget, som A-kassen kan ændre på.

Nogle A-kasser har regler om, at det kun er bestemte faggrupper, der kan være medlemmer hos dem. Det skyldes, at deres rådgivere er specialiseret indenfor et specifikt område, og at du derfor kan få den bedste vejledning, hvis du bliver medlem hos dem. De har et stort kendskab til din branche og kan derfor hjælpe dig med at besvare alle spørgsmål.

A-kasse for unge og studerende

Som studerende er det selvfølgelig ikke muligt for dig at have haft et fuldtidsjob i et år. Derfor kan du stadig godt få dagpenge. Som studerende skal du bare melde dig ind i senest et år før, at du bliver færdig med din uddannelse. På den måde er du sikret, at du kan få dagpenge fra den første dag, du bliver færdig med uddannelse. Det er ikke alle, der er så heldige, at de kan gå direkte ud i et job.

Som studerende er det gratis for dig at være medlem af de fleste A-kasser. Det kommer altså ikke til at tynge i dit SU budget, at du melder dig ind.

Hvis du er ung, men ikke er studerende, kommer du til at være med i A-kassen på lige vilkår med alle andre, der har et arbejde eller er selvstændige. Der er ingen ungdomsrabat i A-kasser. Mange A-kasser for unge prøver dog at gøre noget særligt for deres unge medlemmer i forhold til rådgivning og sparring. De vil derfor også hellere end gerne hjælpe dig med at besvare spørgsmålet: Hvad er en A-kasse?

Find den rigtige A-kasse pris

”Hvad er en A-kasse? Og hvad skal jeg betale for at være med?” Har du måske tit spurgt dig selv. A-kasse priser ligger rimelig fast på et sted mellem 430 og 500 kroner om måneden, hvis du er fuldtidsforsikret. Det kommer an på, hvilken A-kasse du vælger. Der er derfor nogle penge at spare ved at vælge en billigere A-kasse frem for en dyrere, men det er ikke mange. Men lidt har selvfølgelig også ret.

Hvis du har fuldtidsarbejde, skal du være fuldtidsforsikret hos din A-kasse. Det sikrer dig, at du har ret til det fulde beløb af dagpenge, hvis du mister dit arbejde. Hvis du har deltidsarbejde, kan du kun være deltidsforsikret. Så har du også kun ret til at få deltids-dagpenge. Du betaler altså en lavere sats for at være med i A-kassen og får så også en lavere sats, hvis du bliver ledig.

Mulighed for kurser og samtaler i A-kassen

Noget, der er vigtigt, at se på, når du vælger en A-kasse er, om de har nogen kurser, der kan hjælpe dig med at komme i job, hvis du bliver ledig. For nogle er det rart at kunne tage en masse kurser og få nogle nye kompetencer, som de kan bruge indenfor deres fag. For andre er det ikke så vigtigt. Det er derfor en god ide, at du gør klart for dig selv, hvad du har brug for, hvis du bliver ledig. Det kan være med til at gøre, at du finder den rigtige A-kasse for dig og ikke længere behøver at spørge: Hvad er en A-kasse?

Mange A-kasser tilbyder også samtaler, hvor du kan blive klogere på dit fag, din branche og din karriere. Igen er det ikke alle A-kasser, der tilbyder dem, så det er en god ide, at du sætter dig ind i, om de A-kasser, du overvejer, gør. Hvis du selvfølgelig er interesseret i samtalerne. For nogle er samtalerne en stor hjælp. Andre føler ikke, at de har brug for dem.

Nu er du forhåbentlig lidt klogere på spørgsmålet: ”Hvad er en a-kasse?” og er klar om de forskellige fordele og hvad det vil sige at være medlem af en.

5/5 - (1 vote)

Vær den første til at kommentere

Efterlad kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*