Det kan virke som en yderst uoverskuelig jungle af regler, krav og ukendte termer, hvis målet er at gøre sig klogere på a-kasser og de dertilhørende regler. Der er heldigvis hjælp at hente – her på A-Kasse-Guide.dk rådgiver vi dagligt mange hundrede danskere indenfor emnet, og har i den forbindelse blandt andet specialiseret os i a-kasse regler.

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, hvad en arbejdsløshedskasse gør for dig. I al sin enkelthed hedder det sig, at har du været medlem af en a-kasse i mindst 12 måneder, er du berettiget til dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed. Det er hele essensen af a-kasser; sikkerheden ved en eventuel arbejdsløshedssituation.

For dog at leve op til dagpengekravene, er der nogle specifikke regler, man bliver nødt til at følge. Det er disse a-kasse regler, vi her på siden vil gennemgå for dig.

Kriterier for at være dagpengeberettiget

En a-kasse kan du melde dig ind i, uanset om du lever op til kriterierne for dagpenge eller ej. Det er dog vigtigt at kende til reglerne for at være dagpengeberettiget, skulle skæbnen ville det, at du pludselig stod som arbejdsløs.

 • For at være dagpengeberettiget kræver det, at du har været medlem af en a-kasse i mindst ét år (og dermed betalt kontingent – medmindre du er studerende. Læs mere om a-kasse for studerende her) Er du derfor ikke medlem af en arbejdsløshedskasse endnu, bør du stærkt overveje at melde dig ind allerede i dag.
 • Du skal være ledig og ikke have noget andet arbejde for at gøre dig gældende til dagpenge.
 • Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og være jobsøgende – med andre ord skal du meldes ind i det lokale jobcenter og søge arbejde.
 • Er du fuldtidsforsikret, skal du kunne påtage dig et 37-timers arbejde.
 • Er du deltidsforsikret, skal du kunne påtage dig et 30-timers arbejde.
 • Du skal have bopæl i Danmark.

Som det ses af ovenstående, er det ikke de sværeste krav at efterleve. Dér hvor de fleste desværre falder igennem, er ved krav nummer 1. Det er derfor uhyre vigtigt, at du melder dig ind i en a-kasse hurtigst muligt for at have glæde af sikkerheden ved eventuel arbejdsløshed. Arbejdsløshed kommer sjældent på et belejligt tidspunkt, hvorfor man ligeså godt kan tage det fornuftige valg nu, inden det er for sent.

Gode ting at vide om a-kasse regler

For at ruste dig på bedst mulig vis til at tage valget om den rigtige a-kasse, har vi herunder lavet en kort liste med ting, der er gode at vide omkring a-kasser:

 • Du kan maksimalt modtage dagpenge i 2 år (ad gangen). Her er det vigtigt at nævne, at det er indenfor en referenceperiode på 3 år.
 • Ligeså snart du kommer tilbage på arbejdsmarkedet, og får dig et job, begynder du atter at optjene retten til dagpenge.
 • Dagpengene udbetales til din konto én gang månedligt – helt ligesom lønninger den sidste hverdag i måneden eksempelvis.
 • Det maksimale dagpengebeløb i 2018 er 18.365 DKK. Hvad du har mulighed for at få udbetalt afhænger af, hvad du tidligere har tjent.

Udover ovenstående er det vigtigt at understrege, at det udbetalte beløb ikke afhænger af, hvilken a-kasse du vælger at blive medlem i. Dagpengesatsen er reguleret af staten, hvorfor du ikke får ”flere” dagpenge ved at betale et højere månedligt kontingent hos arbejdsløshedskasserne. Der du derimod betaler for, er de ekstra services, som de enkelte a kasser tilbyder dig. Ekstra services kunne være som følger:

 • Juridisk hjælp
 • Kurser og netværksmøder
 • Rådgivning
 • Fagforening

Derfor er det en god idé at undersøge nærmere, hvad der gør din potentielle fremtidige a-kasse speciel.

Er du blot interesseret i at finde den billigste a-kasse eller alle a kasse priser, så klik ind på de to links og læs vores guides samt prissammenligninger.

Skulle du sidde inde med spørgsmål omkring a-kasse regler, så tøv ikke med at kontakte os eller læse vores FAQ om arbejdsløshedskasser igennem.