I bestræbelserne efter at spare penge, ligger det lige til højrebenet at søge efter den absolut billigste a-kasse, når man skal ud og lede efter en arbejdsløshedskasse – men er det altid en god idé, at vælge den billigste? Hvor meget har a-kasse priser egentlig at sige, og hvad bør man være opmærksom på, når man prissammenligner? Det er blandt andet disse spørgsmål, der danner grundlag og rammer for denne guide, der forhåbentlig vil klæde dig endnu bedre på i din videre færd mod valg af organisation.

Billigste a-kasse – Hvad skal jeg være opmærksom på?

Det er ganske normalt at ønske besparelser på de faste månedlige omkostninger, og historien er naturligvis ikke anderledes, når snakken falder på, om hvorvidt den ene eller anden a-kasse bør vælges. En af de helt store faktorer indenfor valg af arbejdsløshedsklasse er prisen, men hvor stor en rolle bør pris egentlig spille?

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, hvad det egentlig er, du betaler for, ved valg af en a-kasse. Din dagpengesats ændres ikke afhængigt af hvilken organisation du vælger – satsen er bestemt af politikerne, og derfor vil du få det samme beløb udbetalt i dagpenge hvad end du vælger den billigste a-kasse eller den lidt dyrere.

Dét som du derimod betaler for, er de ekstra services og tilbud, som arbejdsløshedskassen tilbyder dig. Hvis du eksempelvis både tilmelder dig a-kasse og fagforening på én gang, vil det naturligvis være dyrere, end hvis du blot havde valgt en af delene. Eksempler på yderligere services, som forskellige a kasser tilbyder kunne være:

  • Juridisk rådgivning & hjælp – dette kan være alt fra gennemlæsning af arbejdskontrakt til juridisk bistand i forhold til eventuelle problematikker med tidligere arbejdsgiver. Mange a-kasser tilbyder denne form for juridisk rådgivning, hvilket bør spille en rolle i din beslutningsproces.
  • Hjælp til CV – en af de fornemmeste opgaver en a-kasse kan have, er at hjælpe dig retur på arbejdsmarkedet. Her spiller dit CV en stor rolle – alt fra indhold til opstilling og udførsel. Derfor kan du med fordel vælge en arbejdsløshedskasse, der tilbyder dig hjælp indenfor dette område, hvis ikke det er et, du mestrer. Det er i alles interesse, at du kommer retur på arbejdsmarkedet igen hurtigst muligt, og her kan en a-kasse være til stor hjælp.
  • Kurser & netværk – i bestræbelserne på at få dig retur på arbejdsmarkedet, gør mange arbejdsløshedskasser en dyd ud af at dygtiggøre dets medlemmer yderligere. Dette sker blandt andet via spændende kurser indenfor diverse arbejdsområder og netværksarrangementer, hvor deltagere kan udveksle viden og idéer.

Det er en rigtig god idé at læse igennem, hvilke services den enkelte organisation har at tilbyde dig, da det ofte kan give en god indikation om, hvorfor prisen er som den er.

Den billigste a kasse kan sagtens være den bedste. Her kommer det helt an på, hvad det er for nogle behov, som du sidder inde med. Som du kan se af ovenstående liste, så er der tale om nogle ekstra services, som du måske ikke synes, at du har behov for. Er det tilfældet, så kan du sagtens gå med den billigste a-kasse uden at tøve, da du herved vil optjene anciennitet til at kunne modtage dagpenge, hvis uheldet skulle være ude, og du står uden job. Derfor er en billig a-kasse ikke nødvendigvis ”dårligere” end en af dem, der koster lidt mere.

Skifte af a-kasse – Bør jeg være bekymret?

Du har måske fundet en ny og billigere a-kasse, som du ønsker at skifte til – men bør du være bekymret eller opmærksom på noget?

Et skift af arbejdsløshedskasse er faktisk ganske nemt og smertefrit. Det er vigtigt, at du gør opmærksom overfor din nye a-kasse, at du allerede ér hos en a kasse, og at du derfor ønsker hjælp til at blive rykket over. Herefter vil din fremtidige organisation igangsætte arbejdet og i sidste ende få dig rykket over, uden at du skal bekymre dig om det. Det er dog vigtigt, at din anciennitet ryger med over til en nye organisation.

Du kan læse meget mere om skift af a-kasse her.

Fastsæt dine behov og vælg a-kasse ud fra disse

Når du har gjort op med dig selv, om hvorvidt du udelukkende er ude efter sikkerheden ved at være medlem af en a-kasse, eller om du også ønsker diverse ekstra services, er det nemmere at træffe det helt rigtige valg. Som tidligere nævnt, så ér din dagpengesats bestemt uanset hvilken organisation du vælger, og du bør derfor kigge på, om der er andre tilbud fra de enkelte arbejdsløshedskasser, der ville gøre gavn. Den billigste a-kasse udbetaler ligeså store summer i arbejdsløshedsstøtte som de lidt dyrere – men som vi har gennemgået i guiden, kan der være andre aspekter, der også gør sig gældende og derved presser prisen op.

Skulle du sidde inde med spørgsmål, så besøg vores FAQ – Ofte stillede spørgsmål, hvor vi samler alle de bedste og hyppigste spørgsmål, vi hver dag modtager. Skulle svaret ikke være at finde der, er du naturligvis også velkommen til at kontakte os.