Hvad er forskellen på en a-kasse og en fagforening?

Du har måske læst om både a-kasser og fagforeninger på nettet, men er blevet forvirret over, at de ofte nævnes i samme sætning. Måske har du blot hørt en kollega snakke om en af delene og dernæst troet at det var en og samme ting? Uanset grunden til at du er havnet på dette indlæg, så vil vi forsøge at belyse, hvilke forskelle der er imellem disse to. Selvom de ofte nævnes i samme sætning, så er der store forskelle, som er essentielle for dig at kende til, når du skal ud og have fat i enten den ene eller anden form for organisation.

Contents

En a-kasse og en fagforening er ikke det samme!

Først og fremmest er det vigtigt for os at understrege, at en a kasse og en fagforening ikke er det samme – ikke nødvendigvis, i hvert fald. Selvom disse 2 typer af organisationer ofte hører sammen under én, så kan de sagtens være adskilt. De har ikke som sådan noget med hinanden at gøre, udover at en kombination af disse kan være optimal i forhold til den medlemskontingent, du skal betale.

En a kasse er en arbejdsløshedskasse

Starter vi med at kigge nærmere på, hvad en a-kasse egentlig er, så er det blot en forkortelse for “arbejdsløshedskasse”. En arbejdsløshedskasse hjælper dig, hvis du skulle gå hen og blive arbejdsløs. Det er ikke altid til at forudse, hvornår dette kan ske, og derfor vælger mange at tegne en a-kasse, da det kan være med til at give ro i maven.

Er du medlem af en arbejdsløshedskasse, og har du været det i minimum 12 måneder inden arbejdsløshedsperioden start, så har du optjent anciennitet til at kunne få dagpenge. Dagpenge er derfor en ydelse, som du får udbetalt, hvis du har været medlem af en a-kasse “i lang nok tid”. Hvor meget man får udbetalt i dagpenge afhænger af, hvad politikerne har valgt dagpengesatsen skal ligge på. Du får derfor ikke noget ud af at betale mere i medlemskontingent hos den ene arbejdsløshedskasse fremfor den anden, hvis du udelukkende er interesseret i at optjene anciennitet til dagpenge.

Skulle du dog være interesseret i nogle ekstra ydelser hos din a-kasse såsom assistance til CV’er, juridisk hjælp til ansættelseskontrakter eller blot ekstraordinær hjælp til hurtig ansættelse andetsteds, så vil de dyrere a-kasser ofte have disse ydelser inkluderet i deres tilbud. Du skal derfor gøre op med dig selv, om du ser værdi i disse ekstra tillægsydelser, eller om du blot ønsker at optjene ancienniteten til dagpengene. Er sidstnævnte tilfældet, så anbefaler vi naturligvis blot en billig a-kasse.

Hvad er en fagforening?

Kigger vi nu nærmere på, hvad en fagforening er, så er vi i og for sig over i en helt anden boldgade. Man kan nemlig sige, at en fagforening håndterer dine problemer mens du er i arbejde, hvorimod en a-kasse (som vi var inde på tidligere) hjælper med at håndtere “dine problemer”, mens du er arbejdsløs.

Det er fagforeninger der indgår overenskomster med arbejdsgivere – du har derfor højst sandsynligt hørt om store forhandlinger omkring mindsteløn, antal timer arbejdsuger skal vare m.v. Disse forhandlinger foregår via fagforeninger.

Derudover vil du ofte kunne tilgå juridisk assistance som del af dit medlemskab hos en fagforening. Er der eksempelvis opstået tvister på arbejdspladsen, eller er der nogle forhold, som du er i tvivl om, så vil fagforeninger ofte have tilknyttet jurister, som du frit kan gøre brug af.

Besparelser ved at sammensætte a-kasse og fagforening

Som vi nævnte indledningsvist, så kan der være nogle fordele ved at sammensætte arbejdsløshedskasse og fagforening, hvis man ønsker begge dele. Mange organisationer tilbyder nemlig begge serviceydelser, og du vil derfor kunne opnå en stor besparelse, hvis du vælger at tegne medlemskab inden for begge services.

Vi anbefaler især, at du kigger nærmere på en arbejdsløshedskasse med det samme, hvis du endnu ikke er medlem af en. Er du endvidere studerende, så skal du være opmærksom på, at du kan få gratis studiemedlemskab hos a-kasser i Danmark – med andre ord kan du optjene anciennitet, mens du studerer. Står du derfor uden job, når du er færdig med uddannelsen, så vil du kunne træde ind i dagpengesystemet med det samme og være sikret en indkomst til at dække dine udgifter.

5/5 - (1 vote)

Vær den første til at kommentere

Efterlad kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*